KÖZBESZERZÉSI JOGSZABÁLYFIGYELŐ

A blog célja, hogy a közbeszerzést érintő jogszabályokat, jogalkalmazást elősegítő egyéb eszközööket itt tudjam megosztani mindazokkal akiket ez érdekel. A blog így tulajdonképpen egy speciális "közbeszerzési- jogszabályfigyelő", ezért is kapta ezt a nevet. Elérhetőség: Email: pptender@nr-kozbeszerzes.com Honlap: www.nr-kozbeszerzes.com

Társoldalunk

Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok

 

A "Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok" és a figyelőszolgálat ajánlott nem csak mindazoknak, akik szakmai munkájuk során kifejezetten támaszkodnak a közbeszerzési jogorvoslati szervek döntéseire. Tekintse meg ITT szolgáltatásaink részletes bemutatását...

 

www.e-kozbesz.hu

2014.09.30. 18:16 Nagydaróci Roland

Módosult a közbeszerzések központi ellenőrzéséről szóló 46/2011. Korm. rendelet

A Kormány 241/2014. (IX. 23.) Korm. rendelete a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet módosításáról

 A Kormány a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 182. § (1) bekezdés 18. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott közbeszerzések, szerződések és szerződésmódosítások indokoltságának vizsgálata, és a közbeszerzési eljárások, valamint a rendelet hatálya alá tartozó szerződések, illetve szerződésmódosítások szabályosságának ellenőrzése a közbeszerzésekért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) feladata. Ennek keretében ellátja a közbeszerzési eljárások indokoltságának és szabályosságának megítélésével, a központi ellenőrzés koordinálásával, a kapcsolódó nyilvántartások vezetésével, valamint a rendelet hatálya alá tartozó szerződések, szerződésmódosítások ellenőrzésével és engedélyezésével összefüggő feladatokat.A szabályossági ellenőrzés keretében minőségellenőrzési tanúsítvány kerül kiállításra. A miniszter e rendelet hatálya alá tartozó közbeszerzési eljárások folyamatba épített ellenőrzését az 5. és 6. §-ban foglaltak szerint látja el.”

2. § A Rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott személyek vagy szervek a közbeszerzéseik megkezdését megelőzően, a 4. §-ban foglaltak szerint a miniszter hozzájárulását kötelesek kérni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulás megadására vonatkozó előterjesztést tartalmazó kérelmet minden évben legkésőbb november 30-án, munkaidő végéig kell benyújtani. Az e határidőn túl beérkezett előterjesztések esetében a 4/A. § szerinti határidőket a következő év első munkanapjától kell számítani.

(3) A (2) bekezdéstől eltérően a miniszter kivételes esetben, a beszerzés kiemelt indokoltságának és rendkívüli sürgősségének mérlegelése alapján engedélyezheti a (2) bekezdésben meghatározott határidőn túl beérkezett előterjesztések ellenőrzését a 4/A. § szerinti határidők alkalmazásával.”

3. § (1) A Rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározottaktól eltérően az érintett szervezet a keretmegállapodásos eljárás második részének lefolytatása során az (5) és (6) bekezdés szerint köteles eljárni.”

(2) A Rendelet 4. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az érintett szervezet a Kbt. 109. § (1) bekezdés a) és c) pontja szerint kötött keretmegállapodásokból a miniszter előzetes hozzájárulása nélkül közvetlen megrendelést kezdeményezhet.”

4. § A Rendelet 4/A. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A miniszter hozzájárulása annak közlésétől számított 90 napig érvényes.”

5. § A Rendelet 5. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Az érintett szervezet a 4. § (1) bekezdése szerinti eljárásban az ajánlati, az ajánlattételi vagy a részvételi felhívást annak megjelenésétől vagy megküldésétől számított 5 munkanapon belül megküldi a delegált megfigyelőnek.”

6. § A Rendelet 7. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7. § (1) Az 1. § (1) bekezdésében meghatározott személyek vagy szervek kötelesek a 6. melléklet szerinti előterjesztés benyújtásával egyeztetést kezdeményezni a miniszterrel, az általuk lefolytatott közbeszerzési eljárások ajánlati szakaszában az eljárás eredményéről szóló írásbeli összegezés ajánlattevők részére történő megküldését megelőzően legalább 17 nappal.

(2) A 4. § (1) bekezdése szerinti közbeszerzési eljárás esetén az érintett szervezet köteles megküldeni a miniszter részére a bírálóbizottság üléseiről készített jegyzőkönyvet, a nyertes ajánlatot vagy nyertes ajánlatokat, a hiánypótlásokat, a felvilágosítás- és indokoláskéréseket, az ezekre adott válaszokat, továbbá az összegezést és adott esetben a tárgyalási jegyzőkönyvet, az eljárás eredményéről szóló írásbeli összegezést, valamint a miniszter által kért további iratokat.

(3) A 4. § (2) és (5) bekezdése szerinti eljárás esetén az érintett szervezet köteles megküldeni a miniszter részére a bírálóbizottság üléseiről készített jegyzőkönyvet, a nyertes ajánlatot vagy nyertes ajánlatokat, a hiánypótlásokat, a felvilágosítás- és indokoláskéréseket, az ezekre adott válaszokat, továbbá az összegezést és adott esetben a tárgyalási jegyzőkönyvet, az eljárás eredményéről szóló írásbeli összegezés ajánlattevők részére történő megküldését megelőzően legalább 17 nappal.

(4) A miniszter 15 napon belül állást foglal az adott közbeszerzésről. Az ajánlatok elbírálásáról szóló összegezés a miniszter állásfoglalásának kézhezvételét követően küldhető meg az ajánlattevők részére.

(5) Amennyiben a miniszter a (4) bekezdésben meghatározott időn belül nem közli döntését az érintett szervezettel, az írásbeli összegzés az ajánlattevők részére megküldhető.”

7. § A Rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az e rendelet szerinti eljárás azon szerződésmódosításokra terjed ki, amelyek esetében a szerződésben foglalt ellenérték a módosítás eredményeként az eredeti értéket több mint három százalékkal meghaladná. Az érintett szervezet az ilyen szerződésmódosítás megkötéséhez a módosítást 15 munkanappal megelőzően köteles a miniszter jóváhagyását kérni. Az érintett szervezet a szerződést, a módosítás tervezetét és indokolását, a módosításra vonatkozó fedezetigazolást, valamint az indokolást alátámasztó valamennyi dokumentumot köteles a miniszter részére a módosítás jóváhagyására irányuló kérelemmel együtt megküldeni.”

8. § (1) A Rendelet

a) 1. melléklete helyébe az 1. melléklet,

b) 2. melléklete helyébe a 2. melléklet,

c) 4. melléklete helyébe a 3. melléklet,

d) 5. melléklete helyébe a 4. melléklet

lép.

(2) A Rendelet az 5. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

9. § A Rendelet

1. 1. § (2) bekezdésében az „a Külügyminisztérium irányítása alá tartozó külképviseletek beszerzéseire, a Külügyminisztérium állami protokoll feladatokkal összefüggő beszerzéseire” szövegrész helyébe az „a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium irányítása alá tartozó külképviseletek beszerzéseire, a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter által vezetett minisztérium állami protokoll feladatokkal összefüggő beszerzéseire” szöveg,

2. 4/A. § (2) és (4) bekezdésében, 4/B. §-ában, 5. § (1) bekezdésében, 8. §-ában, 9. § (4) és (5) bekezdésében, 10. §-ában, 12. § (2) bekezdésében, 12/A. §-ában, 13/A. §-ában, 14. §-ában a „nemzeti fejlesztési miniszter” szövegrész helyébe a „miniszter” szöveg,

3. 4. § (1), (2) és (5) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében az „az NFM-nek” szövegrész helyébe az „a miniszternek” szöveg,

4. 4. § (8) bekezdésében, 6. §-ában, 9. § (1) bekezdésében, 11. § (1)–(3) bekezdésében, 13. § (3) bekezdésében, 14. §-ában az „az NFM” szövegrész helyébe az „a miniszter” szöveg,

5. 4/A. § (1) és (3) bekezdésében a „nemzeti fejlesztési miniszter” szövegrészek helyébe a „miniszter” szöveg,

6. 9. § (2) és (3) bekezdésében, 12. § (2) bekezdésében az „az NFM” szövegrészek helyébe az „a miniszter” szöveg,

7. 9. § (3) bekezdésében, 12. § (2) bekezdésében a „nemzeti fejlesztésért felelős miniszter” szövegrész helyébe a „miniszter” szöveg lép.

10. § (1) Hatályát veszti a Rendelet 2. § (2) bekezdése.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 4. § (4) bekezdése.

(3) Hatályát veszti a Rendelet 3. melléklete.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nr-kozbesz.blog.hu/api/trackback/id/tr716747153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása