KÖZBESZERZÉSI JOGSZABÁLYFIGYELŐ

A blog célja, hogy a közbeszerzést érintő jogszabályokat, jogalkalmazást elősegítő egyéb eszközööket itt tudjam megosztani mindazokkal akiket ez érdekel. A blog így tulajdonképpen egy speciális "közbeszerzési- jogszabályfigyelő", ezért is kapta ezt a nevet. Elérhetőség: Email: pptender@nr-kozbeszerzes.com Honlap: www.nr-kozbeszerzes.com

Társoldalunk

Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok

 

A "Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok" és a figyelőszolgálat ajánlott nem csak mindazoknak, akik szakmai munkájuk során kifejezetten támaszkodnak a közbeszerzési jogorvoslati szervek döntéseire. Tekintse meg ITT szolgáltatásaink részletes bemutatását...

 

www.e-kozbesz.hu

2015.04.01. 07:19 Nagydaróci Roland

Kisebb mértékben módosul (kiegészül) a 4/2011. Korm. rendelet

A Kormány 69/2015. (III. 30.) Korm. rendelete egyes fejlesztéspolitikai tárgyú kormányrendeleteknek a 2007–2013 programozási időszak zárásával összefüggő módosításáról

7. § A 4/2011. (I. 28.) Korm. rendelet VII/A. Fejezettel egészül ki:

„VII/A. FEJEZET

AZ OPERATÍV PROGRAMOK ZÁRÁSA

44/A. A közbeszerzéssel összefüggő, az operatív programok zárása során alkalmazandó eltérő szabályok

114/A. § Építési beruházás és építési koncesszió tárgyú, háromszázmillió forintot elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési eljárás (ezen alcím alkalmazásában: közbeszerzési eljárás) tekintetében a 23. alcím rendelkezéseit ezen alcímben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

114/B. § (1) Közbeszerzési eljárás akkor indítható, ha ahhoz a Kormány hozzájárul.

(2) Nincs szükség az (1) bekezdés szerinti hozzájárulásra azokhoz a közbeszerzési eljárásokhoz, amelyek tekintetében a Kbt. 18. § (2) bekezdése miatt kell a 39/B–43. §-t alkalmazni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti hozzájárulásról a Kormány egyedi ügyben hozott nyilvános határozatot tesz közzé, amely tartalmazza

a) a projekt azonosító számát,

b) a projekt megnevezését,

c) az érintett közbeszerzési eljárás tárgyát, és

d) a szakaszolt projektek kivételével a vállalkozási szerződés teljesítésének várható határidejét.

114/C. § (1) A közreműködő szervezet a 39/B. § (1) bekezdése szerinti elszámolhatósági szempontú minőség-ellenőrzés keretében vizsgálja, hogy az a projekt, amely keretében a közbeszerzési eljárás lefolytatása szükséges, megvalósítható-e olyan módon, hogy a projekttel összefüggő költségek a 2007–2013 programozási időszakban az alapokból származó források terhére elszámolhatóak legyenek.

(2) Ha az (1) bekezdés szerinti vizsgálat alapján a közreműködő szervezet megállapítja a projekttel összefüggő költségek (1) bekezdés szerinti elszámolhatóságának valószínűségét, a 39/B. § (2) bekezdésében meghatározott határidőn belül – a kedvezményezett egyidejű értesítése mellett – kezdeményezi a 114/B. § (1) bekezdése szerinti hozzájárulás megadását, ha egyébként a közbeszerzési eljárással összefüggő, részére benyújtott dokumentumok az egyéb támogathatósági, elszámolhatósági és műszaki szempontoknak megfelelnek.

(3) Ha az (1) bekezdés szerinti vizsgálat alapján a közreműködő szervezet megállapítja, hogy a projekttel összefüggő költségek (1) bekezdés szerinti elszámolhatósága nem valószínű, úgy a 39/B. § (2) bekezdése szerint elszámolhatósági észrevételt tesz, vagy a 39/B. § (4) bekezdése szerint nem támogató tartalmú nyilatkozatot állít ki.

114/D. § A 114/C. § (3) bekezdésében meghatározott esetben, vagy ha a Kormány a 114/B. § (1) bekezdése szerinti hozzájárulást nem adja meg, és a projekt nem szakaszolható, vagy annak szakaszolására az irányító hatóság nem tesz javaslatot a 35/A. § (4) bekezdése szerint, valamint a 36. § (4d) bekezdése sem alkalmazható, a közreműködő szervezet a támogatási szerződéstől eláll.

114/E. § (1) A kedvezményezett a közbeszerzési eljárást a 40/A. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek teljesítése esetén is csak akkor indíthatja meg, ha a 114/B. § (1) bekezdésében meghatározott feltétel teljesül.

(2) A kedvezményezett az (1) bekezdésben meghatározott feltételek közül a legkésőbb teljesülő feltétel teljesülésétől számított öt napon belül köteles megindítani a közbeszerzési eljárást.

(3) A támogatást igénylő a Kbt. 40. § (3) bekezdése szerint indíthat közbeszerzési eljárást a 114/B. § (1) bekezdésben meghatározott feltétel teljesítését megelőzően is. Ebben az esetben a támogatást igénylő köteles

a) a közbeszerzési eljárást a Kbt. 76. § (1) bekezdés d) pontja alapján eredménytelenné nyilvánítani, ha a 114/B. § (1) bekezdése szerinti hozzájárulást nem kapja meg, és

b) a közbeszerzési eljárás eredményeként megkötendő szerződés megkötése esetén e szerződés hatályba lépését a 114/B. § (1) bekezdése szerinti hozzájárulás megadásához – mint felfüggesztő feltételhez – kötni.

44/B. Az operatív programok zárása során alkalmazandó eltérő pénzügyi szabályok 114/F. § (1) Ha a kedvezményezett valamely projektelem tekintetében szállítói finanszírozást választott, és az utolsó szállítói finanszírozású számlát – ideértve a szállítói előleggel történő elszámolást is – tartalmazó kifizetési igénylését várhatóan nem nyújtja be 2015. október 31-ig, köteles a támogatási szerződés módosítását kezdeményezni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződésmódosításban rendelkezni kell arról, hogy 2015. október 31-ét követően kizárólag utófinanszírozású számla nyújtható be.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti határidő nem vonatkozik a technikai segítségnyújtás projektekre.

(4) Ha a támogatási szerződés módosítása következtében a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés módosítása is szükségessé válik, a közbeszerzési eljárás alapján megkötött szerződés támogatási szerződésnek megfelelő módosítására nem kell alkalmazni a 44. § (1) bekezdését.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nr-kozbesz.blog.hu/api/trackback/id/tr937322700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása