KÖZBESZERZÉSI JOGSZABÁLYFIGYELŐ

A blog célja, hogy a közbeszerzést érintő jogszabályokat, jogalkalmazást elősegítő egyéb eszközööket itt tudjam megosztani mindazokkal akiket ez érdekel. A blog így tulajdonképpen egy speciális "közbeszerzési- jogszabályfigyelő", ezért is kapta ezt a nevet. Elérhetőség: Email: pptender@nr-kozbeszerzes.com Honlap: www.nr-kozbeszerzes.com

Társoldalunk

Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok

 

A "Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok" és a figyelőszolgálat ajánlott nem csak mindazoknak, akik szakmai munkájuk során kifejezetten támaszkodnak a közbeszerzési jogorvoslati szervek döntéseire. Tekintse meg ITT szolgáltatásaink részletes bemutatását...

 

www.e-kozbesz.hu

2010.06.25. 10:34 Nagydaróci Roland

Új utakon a kartellek ellen

Bár nem jogszabály, de mivel a tárgya közbeszerzés, ezért bemásolom:

egy cikk, a Világgazdaság honlapjáról.

http://vg.hu/kozelet/jog/uj-utakon-a-kartellek-ellen-318907

- részletek -

 

Eddig több mint harminc alkalommal marasztalt el vállalkozást – nem egyet többször is – jogerősen a bíróság közbeszerzéses kartellezés miatt. A leghírhedtebb esetek az építőiparhoz kötődnek, nyilván nem véletlenül.

 
A közbeszerzések korrupt rendszere, jóllehet jogi szinten nehezen bizonyítható, mégis a közbeszéd tárgya évek óta. Pedig kartellfronton a jog majdnem minden szóba jöhető eszközét csatasorba állították. A közbeszerzési kartellben érintettek kártérítési perekre, versenyjogi bírságra, közbeszerzésből való kizárásra és börtönbüntetésre is számíthatnak. Más kérdés, hogy ezekből igazán csak a GVH versenytanácsának a bírságrendszere működik Tóth Tihamér szerint.
Úgy látja: a kartellek visszaszorítását segíthetné elő a cégvezetők egyéni felelősségre vonása, nemcsak a büntetőjog eszközeivel, hanem például a cégvezetéstől való eltiltás révén. Fontos megoldani azt is, hogy az egyéb szankciók ne tartsák vissza a kartellezést megbánó, azt feldobó vállalkozásokat. Sokkal többet lehetne tenni a piac másik, keresleti oldalán. Ha a kiírói oldalon felkészült, tisztességes, a közbeszerzések manipulálásában nem érdekelt emberek állnának, a probléma nagyobb részben megoldódna. Ez azonban kevésbé versenyjogi kérdés – mondta Tóth Tihamér.
 
Valóban, mindenekelőtt egyszerű, rugalmas, átlátható közbeszerzési törvényre van szükség, hiszen a ma jellemző túlszabályozottság csak növeli az összejátszások esélyeit – fejtette ki Patay Géza ügyvéd, hivatalos közbeszerzési szakértő. Utalt arra, hogy bár a törvény kartellgyanú esetén előírja a kiíró bejelentési kötelezettségét, az eljárások körül annyian bábáskodnak, hogy ezt senki sem veszi magára. Fontos lenne valamennyi érintett megfelelő kioktatása és a törvényi kötelezettséghez fűzhető személyes felelősség kialakítása.
A szakértő kiemelkedő szerepet tulajdonít a nyilvánosságnak, e körben az eljárásokat, folyamatokat követő informatikai rendszer kiépítésének, amely lehetővé tenné a kartellek valószínűsítését, feltérképezését. A jogsértések visszaszorításában nagyobb terhet hárítana a szakmai, érdek-képviseleti szervekre, kamarákra. Ha e szervezetek kivetnék magukból a visszaélőket, százszor is meggondolnák a kartellezést az üzleti forgalom szereplői – mondta Patay Géza.
Szerző: Kende Katalin

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nr-kozbesz.blog.hu/api/trackback/id/tr812108625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása