KÖZBESZERZÉSI JOGSZABÁLYFIGYELŐ

A blog célja, hogy a közbeszerzést érintő jogszabályokat, jogalkalmazást elősegítő egyéb eszközööket itt tudjam megosztani mindazokkal akiket ez érdekel. A blog így tulajdonképpen egy speciális "közbeszerzési- jogszabályfigyelő", ezért is kapta ezt a nevet. Elérhetőség: Email: pptender@nr-kozbeszerzes.com Honlap: www.nr-kozbeszerzes.com

Társoldalunk

Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok

 

A "Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok" és a figyelőszolgálat ajánlott nem csak mindazoknak, akik szakmai munkájuk során kifejezetten támaszkodnak a közbeszerzési jogorvoslati szervek döntéseire. Tekintse meg ITT szolgáltatásaink részletes bemutatását...

 

www.e-kozbesz.hu

2010.12.06. 17:06 Nagydaróci Roland

Az Országgyűlés előtt a Kbt. összeférhetetlenségi szabályának módosítására vonatkozó képviselői indítvány

A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény módosításáról

 
Iromány adatai
Típus
törvényjavaslat
Főtípus
törvényjavaslat
Jelleg
módosító
Benyújtva
2010.11.29.
Állapot
benyújtva
Benyújtó(k)
Irományszöveg
Elérhetősége:
(1) A közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 10. §-a az
alábbi (3) bekezdéssel egészül ki:
„(3) A közbeszerzési eljárás előkészítésébe vagy más szakaszába bevont bármely személy vagy szervezet a közbeszerzési eljárásban nem lehet ajánlattevő vagy alvállalkozó.”
(2) A Kbt. 10. §-a az alábbi (6) bekezdéssel egészül ki:
„(6) Ha az (1), (3) vagy (4) bekezdést megsértették, az eljárás további részében nem lehet ajánlattevő vagy alvállalkozó az (1) bekezdés hatálya alá tartozó vagy az ott felsorolt személyekkel, szervezetekkel az (1) bekezdés a)-d) pontja szerinti viszonyban álló érdekelt gazdálkodó szervezet, a (3) bekezdés szerinti személy vagy szervezet, illetőleg a (4) bekezdés szerinti érdekelt gazdálkodó szervezet.”
Indokolás
A rendszerváltást követő elmúlt 20 évben az önkormányzatoknál zajló korrupció melegágya lett az adófizetők pénzén zajló közbeszerzés. Számos településen a választók bizalmából mandátumot szerzett testületi tagok, alpolgármesterek, polgármesterek cégétől rendel meg az önkormányzat különböző szolgáltatásokat, építőipari munkát, vagy termékeket. A közpénzen finanszírozott közbeszerzések során sokszor a piaci ár többszörösét kérve, jogtalan előnyhöz és nyereséghez jutnak önkormányzati testületi tagok - a választóktól kapott megbízatásukkal visszaélve. Azok a vállalkozók pedig, akik nem rendelkeznek megfelelő kapcsolatokkal, sok esetben teljesen esélytelenek a közbeszerzési eljárásban való sikeres részvételre. A jelenlegi rendszer igazságtalan, nem a valós piaci versenyen alapul, ezért nem ésszerű és nem kezeli takarékosan az adófizetők pénzét. Sajnos a jelenleg hatályos Közbeszerzési Törvény lehetővé teszi a hivatallal való visszaélést az önkormányzatokban, mely azonnali orvoslást kíván.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A módosítás a Kbt. 10 . §-ából 2005-ben hatályon kívül helyezett két bekezdést illeszti vissza a jogszabályba.
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nr-kozbesz.blog.hu/api/trackback/id/tr712497411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása