KÖZBESZERZÉSI JOGSZABÁLYFIGYELŐ

A blog célja, hogy a közbeszerzést érintő jogszabályokat, jogalkalmazást elősegítő egyéb eszközööket itt tudjam megosztani mindazokkal akiket ez érdekel. A blog így tulajdonképpen egy speciális "közbeszerzési- jogszabályfigyelő", ezért is kapta ezt a nevet. Elérhetőség: Email: pptender@nr-kozbeszerzes.com Honlap: www.nr-kozbeszerzes.com

Társoldalunk

Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok

 

A "Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok" és a figyelőszolgálat ajánlott nem csak mindazoknak, akik szakmai munkájuk során kifejezetten támaszkodnak a közbeszerzési jogorvoslati szervek döntéseire. Tekintse meg ITT szolgáltatásaink részletes bemutatását...

 

www.e-kozbesz.hu

2014.02.01. 15:30 Nagydaróci Roland

Rövid összefoglalás az EU új közbeszerzési irányelveiről

Az Európai Bizottság honlapján megjelent sajtóközlemény alapján megpróbáltam összeállítani egy rövid összefoglalást (szabad fordítást) az EU új közbeszerzési  irányelveiről.

 

A bejegyzésben követtem az eredeti cikk sorrendjét, de annak csupán egy szabad fordítása az alábbi:

 

Új közbeszerzési és koncessziós szerződésre vonatkozó szabályokat fogadott el az Európai Parlament szerdán, annak érdekében, hogy jobb minőséget biztosítson a közbeszerzések során és a növeljék pénz értékét. Az új szabályozás következtében egyszerűbb lesz a kis és középvállalkozások számára, hogy induljanak eljárásokon és szigorúbb előírások védik az alvállalkozókat.

 

Az új törvény, amit a Tanács 2013. júniusában fogadott el, felülvizsgálja az EU jelenlegi közbeszerzési szabályait és először közös EU normákat állapít meg a koncessziós szerződésekre, hogy biztosítsák a tisztességes versenyt és a pénz értékét növeljék. Ennek érdekében új értékelési rendszert vezet be az irányelv, amely több hangsúlyt fektet a környezetvédelmi szempontokra, a szociális helyzetre és az innovációra.

Az ajánlatkérők a GDP mintegy 18%-át költik el építési beruházásokra, árubeszerzésekre és szolgáltatásokra, ami a közbeszerzések jelentős tényezővé teszi ahhoz, hogy társadalmi célok elérése érdekében.

„Az új szabályoknak jelzés értékük van az EU polgárai felé is, mivel joguk van látni, hogy a közpénzek hatékonyan kerülnek felhasználásra” – nyilatkozta az EU Parlament közbeszerzésért felelős előadója, Marc Tarabella.

 

 „Az új koncessziós szerződésekre vonatkozó szabályok szintén erőteljes jelzés a belső piac megerősítéséhez. A szabályok egészséges gazdasági környezetet teremtenek, melyből minden szereplőnek, így az ajánlatkérők, a gazdasági szereplők és legvégül az EU lakosoknak is előnyük származik: az új játékszabályokat ugyanis mindenki ismerni fogja”- tette hozzá Philippe Juvin koncessziókért felelős előadó.

 

A pénz értékének növelése

Az összességében legelőnyösebb ajánlat értékelési szempont megújuló szabályozásának köszönhetően az eljárás során az ajánlatkérők jogosultak lesznek több hangsúlyt fektetni a minőségre, a környezetvédelmi megfontolásokra, szociális helyzetre és az innovációra helyezni, úgy, hogy közben továbbra is figyelnek a kedvező ellenszolgáltatásra és a beszerzés tárgyának élet ciklusra vonatkozó költségeire is. „Az új követelmények pontot tesznek a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás egyeduralmának a végére és újra a minőséget helyezik előtérbe” – magyarázta Marc Tarabella.

 

Innovatív megoldások növelése

Az Európai Parlament sikeres küzdelmet folytatott egy olyan eljárás bevezetésében, amely erősíti az innovatív megoldásokat a közbeszerzések során. Az új „Innovatív Együttműködés” lehetővé teszi az ajánlatkérők számára, hogy ajánlattevőket kérjenek fel, hogy megoldjanak specifikus problémákat anélkül, hogy előrevetítenék a megoldás, azáltal, hogy nagyobb mozgásteret biztosít a szabályozás az ajánlatkérőknek és ajánlattevőknek, hogy kidolgozzanak innovatív megoldásokat együtt.

 

A bürokrácia csökkentése az ajánlattétel során és könnyebb indulás a kisebb cégek számára

Az ajánlattétel könnyebb lesz egy standard, „Egységes Európai Beszerzési Dokumentum” segítségével, amely alapján az ajánlattevőknek saját nyilatkozataikat kell csatolniuk az eljárás folyamán.  Egyedül a nyertes ajánlattevőnek kell az eredeti dokumentumokat csatolnia. Ez várhatóan lecsökkenti a cégeket terhelő adminisztratív terheket több mint 80%-kal, az Európai Bizottság szerint. Az új szabályozás ösztönzi a szerződések részekre bontását, ami könnyebb ajánlattétel biztosít a kisebb cégek számára.

 

Szigorúbb szabályozás az alvállalkozókra vonatkozóan

Az ún. „szociális dömping” elleni küzdelem jegyében, a munkavállalói jogok tiszteletben tartásának biztosítása érdekében, az új szabályozás kifejezetten alvállalkozókra vonatkozó szabályokat is fog tartalmazni és szigorúbb rendelkezéseket az aránytalanul alacsony árakra. Azok a szerződők, akik nem tartják magukat az EU munkajogához, kizárhatók lesznek a közbeszerzési eljárásokból

 

Nem lesz nyomás a szolgáltatás – megrendelések privatizáció kapcsán

A koncessziós szerződéseket szabályozó új EU szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy szabadon döntsenek hogyan kívánják az építési beruházásaikat és szolgáltatás–megrendeléseiket rendezni – „in-house”- beszerzéssel, vagy magáncégek részére történő kiszervezéssel. Az új irányelv szerint „nem lesz szükséges köztulajdonú cégek privatizációja ahhoz, hogy közszolgáltatást végezzenek”- tartalmazza a közlemény. Továbbá a Parlament tudomásul veszi a víznek, mint közjónak a különös jogi helyzetét ezért az új szabályozás kiveszi a beszerzési tárgyak köréből.

 

A következő lépések

Az irányelvek 20 nappal azt követően lépnek hatályba, hogy közzétételre kerültek az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A hatályba lépést követően a tagállamoknak 24 hónapjuk van, hogy implementálják az irányelv rendelkezéseit a nemzeti jogrendjükbe.

Szólj hozzá!

Címkék: irányelv Címkék közbeszerzési irányelv EU új közbeszerzési irányelvei


A bejegyzés trackback címe:

https://nr-kozbesz.blog.hu/api/trackback/id/tr885785113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása