KÖZBESZERZÉSI JOGSZABÁLYFIGYELŐ

A blog célja, hogy a közbeszerzést érintő jogszabályokat, jogalkalmazást elősegítő egyéb eszközööket itt tudjam megosztani mindazokkal akiket ez érdekel. A blog így tulajdonképpen egy speciális "közbeszerzési- jogszabályfigyelő", ezért is kapta ezt a nevet. Elérhetőség: Email: pptender@nr-kozbeszerzes.com Honlap: www.nr-kozbeszerzes.com

Társoldalunk

Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok

 

A "Közbeszerzési Jogorvoslati Adatbázisok" és a figyelőszolgálat ajánlott nem csak mindazoknak, akik szakmai munkájuk során kifejezetten támaszkodnak a közbeszerzési jogorvoslati szervek döntéseire. Tekintse meg ITT szolgáltatásaink részletes bemutatását...

 

www.e-kozbesz.hu

2015.01.12. 18:25 Nagydaróci Roland

Módosult a 46/2011. Korm. rendelet - kiegészült az e-közig miniszter felügyeleti jogkörével

A Kormány 391/2014. (XII. 31.) Korm. rendelete az e-közigazgatásért felelős miniszter egyes beruházásokhoz szükséges jóváhagyásának és ellenőrzési jogkörének biztosításához szükséges kormányrendeletek módosításáról

A Kormány a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 182. § (1) bekezdés 18. pontjában, a 2. § tekintetében az Alaptörvény 15. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a 3. § tekintetében az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (2a) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

 

1. A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló

46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet módosítása

1. § (1) A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R. 1.) 2. §-a a következő (2) és (3) bekezdéssel egészül ki:

„(2) Az informatikai eszközök és szolgáltatások tekintetében, az elektronikus kormányzati stratégiai célokhoz és az infokommunikációs infrastruktúrához történő illeszkedés szempontjaira figyelemmel az e-közigazgatásért felelős miniszter a miniszter (1) bekezdésben foglalt feladatainak ellátásában e rendeletben meghatározottak szerint működik közre.

(3) E rendelet alkalmazásában informatikai eszközöknek és szolgáltatásoknak

a) a szoftverrendszerek és elemeik,

b) a hardverrendszerek és elemeik,

c) a digitális vizuáltechnikai eszközök,

d) a szoftverekhez kapcsolódó szolgáltatások,

e) a hardverrendszerekhez, kiegészítőikhez kapcsolódó szolgáltatások,

f ) a digitális vizuáltechnikai eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások,

g) a beszédcélú kapcsolók, készülékek és kapcsolódó szolgáltatások,

h) az aktív és passzív hálózati elemek,

i) a mobil kommunikációs eszközök és szolgáltatások,

j) a zártcélú mobil kommunikációs eszközök és szolgáltatások,

k) a kommunikációs eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatások,

l) a nyomtatók,

m) a másolók és sokszorosítók,

n) az irodatechnikai termékekhez kapcsolódó szolgáltatások, valamint

o) az elektronikus közbeszerzési szolgáltatások – elektronikus árlejtés szolgáltatás

minősülnek.”

(2) Az R. 1. 4. §-a a következő (7a)–(7c) bekezdéssel egészül ki:

„(7a) A 7. mellékletben megjelölt személy vagy szerv informatikai eszközök és szolgáltatások fejlesztésére vagy üzemeltetésére irányuló, a 3. § (1) bekezdés szerinti hozzájárulás megadására vonatkozó előterjesztések esetén köteles mellékelni az e-közigazgatásért felelős miniszternek az előterjesztéssel kapcsolatos jóváhagyását.

(7b) Az e-közigazgatásért felelős miniszter az előterjesztés vonatkozásában az elektronikus kormányzati stratégiai célokhoz és az infokommunikációs infrastruktúrához történő illeszkedés szempontjára figyelemmel dönt a (7a) bekezdés szerinti jóváhagyásról. Az e-közigazgatásért felelős miniszter eljárására – a 4/A. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével – a 4/A. § szerinti eljárást kell megfelelően alkalmazni.

(7c) Az e-közigazgatásért felelős miniszter a jóváhagyása mellett előírhatja, hogy az érintett szervezet a szerződés teljesítése során és azt követően a 11/A. § (1) bekezdésében megjelölt dokumentumokat küldje meg részére.”

(3) Az R. 1. a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § (1) Ha az e-közigazgatásért felelős miniszter a jóváhagyásában előírta, az érintett szervezetek kötelesek a megkötött, a 11. § (1) bekezdése szerinti szerződéseiket, valamint a szerződések teljesítésének elismeréséről szóló teljesítésigazolásokat, illetve az elismerés megtagadásáról szóló nyilatkozatokat az aláírást, illetve a nyilatkozatok kiállítását követő legfeljebb 8 munkanapon belül az e-közigazgatásért felelős miniszter felé is megküldeni.

(2) Az e-közigazgatásért felelős miniszter a keretmegállapodásokból történő beszerzéseket utólagos ellenőrzés keretében – az elektronikus kormányzati stratégiai célokhoz és az infokommunikációs infrastruktúrához történő illeszkedés szempontjára figyelemmel – a központi beszerző szervezet portáljáról is ellenőrizheti.”

(4) Az R. 1. az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(5) Az R. 1.

a) 11. § (1) bekezdésében az „a miniszter jogosult” szövegrész helyébe az „– az informatikai eszközök és szolgáltatások fejlesztésére vagy üzemeltetésére irányuló szerződések tekintetében, jelen alcímben

szabályozott módon az e-közigazgatásért felelős miniszter közreműködésével – a miniszter jogosult” szöveg,

b) 12. § (1) bekezdésében a „fedezetigazolást” szövegrész helyébe a „fedezetigazolást, informatikai eszközök és szolgáltatások fejlesztésére vagy üzemeltetésére irányuló szerződések esetében az e-közigazgatásért felelős miniszternek az elektronikus kormányzati stratégiai célokhoz és az infokommunikációs infrastruktúrához történő illeszkedés szempontjára figyelemmel megadott jóváhagyását” szöveg,

c) 13. § (1) bekezdésében a „miniszternek” szövegrész helyébe a „miniszternek és az e-közigazgatásért felelős miniszternek” szöveg lép.

3. A 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet módosítása

3. § (1) A 2014–2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R. 2.) a következő 61/A. §-sal egészül ki:

„61/A. § A közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Közbesz. R.) 2. § (3) bekezdése szerinti informatikai eszközök és szolgáltatások fejlesztésére, valamint üzemeltetésére vonatkozó támogatási kérelem esetén, ha a támogatást igénylő, illetve kedvezményezett a Közbesz. R. 7. mellékletében szerepel, az irányító hatóság a támogatási kérelem elbírálása során az e-közigazgatásért felelős miniszternek véleményezési jogot biztosít.”

(2) Az R. 2. a következő 101/A. §-sal egészül ki:

„101/A. § (1) A Közbesz R. 2. § (3) bekezdése szerinti informatikai eszközök és szolgáltatások fejlesztésére vagy üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárás esetén, a Közbesz. R. 7. mellékletében meghatározott szervezet beszerzése vonatkozásában csak akkor kezdeményezhető a 101. § (5) bekezdése szerinti ellenőrzés, ha az e-közigazgatásért felelős miniszter jóváhagyását a támogatást igénylő, illetve kedvezményezett beszerezte.

(2) Az e-közigazgatásért felelős miniszter az előterjesztés vonatkozásában az elektronikus kormányzati stratégiai célokhoz és az infokommunikációs infrastruktúrához történő illeszkedés szempontjára figyelemmel dönt az (1) bekezdés szerinti jóváhagyásról. Az e-közigazgatásért felelős miniszter eljárására a 103. § szerinti eljárást kell megfelelően alkalmazni. A jóváhagyásról az e-közigazgatásért felelős miniszter az európai uniós források felhasználásáért felelős minisztert tájékoztatja.

(3) Az (1) bekezdés esetén a támogatást igénylő, illetve kedvezményezett a 101. § (5) bekezdés szerinti ellenőrzést a jóváhagyást, valamint a 101. § (2) vagy (4) bekezdése szerinti támogató tartalmú nyilatkozat kézhezvételét követően haladéktalanul kezdeményezi.”

(3) Az R. 2. a következő 103/A. §-sal egészül ki:

„103/A. § Az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter nem támogató tartalmú tanúsítványt állít ki akkor, ha a közbeszerzési dokumentumokat a 101/A. § (1) bekezdés megszegésével nyújtották be.”

(4) Az R. 2. 101. § (5) bekezdésében a „haladéktalanul kezdeményezi” szövegrész helyébe „– a 101/A. §-ban foglaltak kivételével – haladéktalanul kezdeményezi” szöveg lép.

 

4. Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 60. napon lép hatályba.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://nr-kozbesz.blog.hu/api/trackback/id/tr567065461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása